Τι συμβαίνει "πίσω από τις πόρτες" σε έναν αερολιμένα;
Επισκεφθήκαμε, στο πλαίσιο του προγράμματος Real World STEM @ City Lab, στις 5/1/2023 τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και ξεναγηθήκαμε σε όλους τους τομείς - τόσο σε αυτούς που βλέπουμε ως επιβάτες, όσο και σε αυτούς που δε βλέπουμε!!!
Μάθαμε στην πράξη παρατηρώντας τα στο πραγματικό πεδίο εφαρμογής, τι συμβαίνει κατά το check-in, τι γίνεται λίγο πριν την επιβίβασή μας στα αεροπλάνα, πώς ελέγχονται οι βαλίτσες μας, ποιοι και πως φροντίζουν για την ασφάλειά μας, ιστορικά στοιχεία για το "Ελευθέριος Βενιζέλος", αλλά και γενικά πως η ακριβώς η τεχνολογία, η μηχανική και η επιστήμη συνδυάζονται για τη λειτουργία αυτού του θαυμαστού κόσμου.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς αλλάζει η διαχείριση επιβατών και αποσκευών καθώς περνούν τα χρόνια, με γνώμονα την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτησή μας.











*** Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα για την αποδοχή της αίτησής μας για επίσκεψη σε ημέρα σχολικής αργίας, και προσωπικά την κυρία Τέτα Πέτρουλα υπεύθυνη Visitors Service Αερολιμένα για όλη την οργάνωση της επίσκεψης και της ξενάγησής μας.
#STEM #ClosingTheSkillsGap #WhereDoIFitIn #RealWorldSTEM
20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα...
Επισκεφθήκαμε, στο πλαίσιο του προγράμματος Real World STEM @ City Lab, στις 27/11/2022 το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ.
Με ξεναγό μας την Παρασκευή Νομικού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με εμπειρία στη θαλάσσια έρευνα και με συμμετοχή σε πολλές ωκεανογραφικές αποστολές και τη χρήση ρομποτικών συστημάτων για την εξερεύνηση των θαλασσών, μάθαμε
- τί γίνεται στον βυθό της θάλασσας και πώς/γιατί μας επηρεάζει αυτό;
- πώς γίνονται μετρήσεις και βαθιές γεωτρήσεις στο βυθό, πώς σε ηφαίστεια;
- τι θα κάνει το ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ, JOIDES Resolution, καθώς θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από τη Σαντορίνη (IODP expedition 398) τους τρεις επόμενους μήνες;
- πού, ποιοι, και πώς συνεργάζονται και εμπλέκονται με Science, Technology, Engineering και Mathematics
- υπάρχουν ρομπότ στη διαδικασία εξερεύνησης των θαλάσσιων γεωτρήσεων;
- ποια γεωλογικά μυστήρια προσπαθούμε να λύσουμε;
- που ακριβώς "υπάρχει" το STEM στα παραπάνω;





Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την ΓΕΩ Μυθολογία, όπου είδαμε πώς ερμηνεύονται, μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, σε σχέση με γεωλογικά, παλαιοντολογικά και κλιματολογικά φαινόμενα, δεδομένα και μεταβολές της αρχαιότητας.

*** Ευχαριστούμε θερμά την εξαιρετική ομάδα των ξεναγών μας που μας έδειξαν για μια ακόμη φορά το πώς μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο δίπλα μας με την οπτική του επιστήμονα που ΕΞΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ !
#STEM #ClosingTheSkillsGap #WhereDoIFitIn #RealWorldSTEM
Επίσκεψη στην ΕΧΑΕ
Βλέπετε παιδιά σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΧΑΕ;
Bλέπουμε μία CEO, έναν CFO, μία CRO, 2 Data Scientists, 3 Data Analysts, 3 AI Specialists, 3 Digital Transformation Experts, 4 Information Security Specialists, 4 Fintech Engineers, 4 Computer Scientists, 2 Software Engineers, 2 Quantitative Analysts.

Ευχαριστούμε τα στελέχη της ΕΧΑΕ και ειδικά τον κο Στέλιο Κωνσταντίνου (IR Manager) και τον κο Νίκο Κοσκολέτο (CFO) της Hellenic Stock Exchange - Ελληνικο Χρηματιστηριο για τις παρουσιάσεις τους και το συνεχές Q&A με τα παιδιά μας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος #MeetTheIndustry που τρέχουμε στο City Lab από το 2014 με σκοπό την επαφή των μαθητών μας με #RealWorldSTEM projects και τη δια ζώσης γνωριμία τους με τα επαγγέλματα του δικού τους μέλλοντος.
#ClosingTheSkillsGap #WhereDoIFitIn
Επίσκεψη στην Gizelis Robotics
Με πολύ μεγάλη χαρά επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της Gizelis Robotics SA όπου είδαμε στην πράξη τη διαδικασία δημιουργίας των βιομηχανικών ρομπότ, από την προσομοίωση μέχρι την κατασκευή και επιχειρησιακή λειτουργία τους. Ο κος Γιώργος Κουτσουδάκης, Business Development Manager της Gizelis Robotics SA, μας παρουσίασε μέσα σε μία από τις μονάδες παραγωγής του εργοστασίου, πραγματικά ρομπότ εξηγώντας λεπτομερειακά τη λειτουργία τους και απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών μας - τόσο τεχνοκρατικές όσο και για θέματα σταδιοδρομίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Ευάγγελο Γκιζελή και όλα τα στελέχη της εταιρίας για την υπέροχη φιλοξενία και ξενάγηση.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος #MeetTheIndustry που τρέχουμε στο CityLab_STEMLabs από το 2014 με σκοπό την επαφή των μαθητών μας με #RealWorldSTEM projects και τη δια ζώσης γνωριμία τους με τα επαγγέλματα του δικού τους μέλλοντος.
#ClosingTheSkillsGap #WhereDoIFitIn
ΕΝΑ CityLab ΜΕΤΡΑΕΙ Τ' ΑΣΤΡΑ !!!
Τα παιδιά του CityLab σε μία νέα STEM νυχτερινή αναλυτική εξερεύνηση της "γειτονιάς" μας, στις 12-13 Μαρτίου στο Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών - UoA Observatory και στο Planets In Your Hand. Πεντακάθαρος ουρανός, μαθαίνουμε, παρατηρούμε και επιλέγουμε τι μας ενδιαφέρει από τα πάντα μπροστά μας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Με τον Δρ. Κοσμά Γαζέα και την εκπληκτική ομάδα αστροφυσικών του, εξερευνούμε καθένα από τα πεδία του STEM στην αστρονομική παρατήρηση, μαθαίνουμε πώς σχεδιάζονται τα ρομποτικά τηλεσκόπια (οπτικά και διαστημικά), γιατί και πώς παρατηρούμε το σύμπαν ώστε να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας - α, και ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΜΕ τους αστροφυσικούς με τις ερωτήσεις μας. Τέλος, "αγγίζουμε" τους πλανήτες στο Planets In Your Hand και βλέπουμε ζωντανά με το τηλεσκόπιο τη Σελήνη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ: "δίπλα μας".
... Και όπως παρατήρησε η 9χρονη ΕΚ, καταλάβαμε ότι "αυτό που βλέπουμε, μετά την παρατήρηση, έχει πολλά παραπάνω από αυτό που βλέπουμε στην αρχή". Ναι, μικρή ερευνήτρια, αυτό είναι το πρώτο σου βήμα στο STEM πραγματικού κόσμου - σε περιμένουν πολλά ακόμα...






Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία του CityLab με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco σαν Digital Skills Partner (Εργαστήρια STEM και Ρομποτικής).

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

Στα εργαστήριά μας με συνεργατικές δραστηριότητες σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε ρομπότ και άλλες ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές, με στόχο να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα από τον πραγματικό κόσμο. Έχοντας όχημα και στόχο τις εργασίες και τις κατασκευές μας, ανακαλύπτουμε εις βάθος την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM) ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε τη δημιουργική μας ευφυΐα καθώς μετατρεπόμαστε από χρήστες σε δημιουργούς.
Τέλος, στην πορεία μας αυτή, αποκτούμε όλες τις δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε σωστά στις εξελισσόμενες ανάγκες του αύριο.
Δείτε αναλυτικά για το DT&S στο https://www.cisco.com/go/dts και οργανώστε την επίσκεψή σας.

Σας περιμένουμε!!!
#ciscodts #dts #digitalskills #digitaltransformation #thessaloniki
ΕΝΑ CityLab ΜΕΤΡΑΕΙ Τ' ΑΣΤΡΑ!
Μια εκπληκτική βραδιά για τους μαθητές μας και τους γονείς τους: Αστρονομική παρατήρηση από το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η εξαιρετική ομάδα του, μας ξενάγησαν (Σάββατο 7 Μαρτίου 2020) στο νυχτερινό ουρανό.

Στη συνέχεια, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδραστική ομιλία, εξερευνήσαμε
- τη συμβολή των τηλεσκοπίων στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην σύγχρονη Αστροφυσική, όπως η διαστολή του σύμπαντος, η δομή των γαλαξιών και οι ανακαλύψεις εξωηλιακών συστημάτων
- πώς τα υπερσύγχρονα ρομποτικά και αυτοματοποιημένα τηλεσκόπια σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να κοιτάξουμε τον ουρανό μέσα από διαφορετικές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του σύμπαντος.
- τι περιλαμβάνει η κατασκευή ενός σύγχρονου τηλεσκοπίου, πως σχεδιάζονται τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου και τι διαφορά έχουν με τα διαστημικά τηλεσκόπια.
- τι μας περιμένει στο μέλλον στο πεδίο της σύγχρονης Παρατηρησιακής Αστροφυσικής και της Οπτικής Οργανολογίας!


Μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι και ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο γύρω μας...
Μηχανικοί και Επιστήμονες στο Χρηματιστήριο
Τα παιδιά (11+) των τμημάτων Financial Engineering, Computer Science και προχωρημένης Ρομποτικής είδαμε στην πράξη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστήμη και τεχνολογία με αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά!

Μας μίλησε ο κύριος Στέλιος Κωνσταντίνου (Προϊστάμενος, Τμήμα Σχέσεων με Επενδυτές) για θέματα όπως
- Τι ακριβώς κάνουν οι Computer Engineers, Software Engineers, Financial Engineers και οι Computer Scientists στο Χρηματιστήριο;
- Θα μας "άρεσε να κάναμε αυτή τη δουλειά";
- Τι ακριβώς κάνει το Χρηματιστήριο; Γιατί χρειάζεται; Τι γίνεται όταν αγοράζουμε μετοχές; Ομόλογα; Που είναι οι μετοχές; Τι είναι η κεφαλαιαγορά, τι ή χρηματαγορά. Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών της ΕΧΑΕ;
Απορίες των παιδιών μας απάντησε oμάδα ειδικών από την ΕΧΑΕ και έγινε ξενάγηση στους χώρους του ΧΑ και σε διαβαθμισμένα μέρη που δεν ανοίγουν για το κοινό!!!

Το Φεστιβάλ μας, είναι γιορτή δημιουργίας και διασκέδασης και περιλαμβάνει Διαγωνιστικό και Εκθεσιακό Τμήμα, για παιδιά 5 έως 16 ετών.
Η εκδήλωση θα γίνει στο κλειστό γήπεδο Αλίμου, την Κυριακή 5/4/2020 στις 12:00 και τελεί υπο την αιγίδα του Δήμου Αλίμου.
/* Η εκδήλωση θα επαναπρογραμματιστεί - ανακοινώσεις εδώ */
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα οι ομάδες
- μαθαίνουν για πρώτη φορά επί τόπου το τι θα δημιουργήσουν αλλά και το πώς θα αξιολογηθούν
- υλοποιούν αποδεδειγμένα 100% δικές τους δημιουργίες, χωρίς έτοιμες λύσεις (τα εξαρτήματα δίνονται τελείως αποσυναρμολογημένα και τα pc/tablet δεν είναι δικά τους)
- δεν λαμβάνουν βοήθεια από πουθενά (προπονητές, κριτές, γονείς, εθελοντές, internet) παρά μόνο η μία ομάδα από την άλλη αν το επιθυμούν
- δημιουργούν (από το μηδέν) κατασκευές άμεσα συνδεδεμένες με έννοιες φυσικής, μαθηματικών και υπολογιστικού τρόπου σκέψης
Στο Εκθεσιακό Τμήμα, οι ομάδες εκθέτουν όποιο θέμα επιθυμούν με projects από τα εργαστήριά μας!
Οι κατασκευές μας περιλαμβάνουν θεματολογία Robotics, Mechanical/Electrical/Software Engineering σε πλατφόρμες όπως Lego Education (Machines, WeDO, EV3), Arduino, Scratch, Python, C, Virtual Reality, Mobile Programming, αλλά και Financial Engineering.
Οι ομάδες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους και αξιολογούνται όχι μόνο στα έργα τους αλλά και σε δεξιότητες όπως δημιουργικότητα, διαπροσωπικές σχέσεις και την ικανότητα επίλυσης πρωτότυπων προβλημάτων - δηλαδή, σε όσα τα ρομπότ δεν θα καταφέρουν ποτέ!!!
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό - σας περιμένουμε, μικρούς και μεγάλους, για να δείτε πώς τα παιδιά, όταν δημιουργούν διασκεδάζουν!
(Δείτε στιγμιότυπα από το 1ο Φεστιβάλ του CityLab εδώ)
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕ 2019, 18:00, στο CityLab - Ανοιχτή παρουσίαση, για παιδιά (... και γονείς)!!!
Οι εταιρίες inos hellas http://inoshellas.inos-automation.de/ και CityLab σας καλούμε σε μια συνάντηση γνωριμίας με τον κόσμο της ρομποτικής και της μηχανικής όρασης, όπου οι εργαζόμενοι της inos θα παρουσιάσουν με πρακτικά παραδείγματα:
- τις τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία και πως αυτές αξιοποιούνται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Περισσότερα: Ρομπότ στην αυτοκινητοβιομηχανία - Συνάντηση / Παρουσίαση 23/11/19